Sunday, August 28, 2016

7 Ungkapan Yang Tidak Boleh Didengari Anak


Fikirkan dulu ungkapan yang korang ungkapkan sebelum marah pada anak. Berbagai masalah rumah tangga, pekerjaan, sampai kenakalan anak membuatkan korang tidak dapat mengawal perasaan dan marah.

Bahkan tak jarang, anak-anak menjadi sasaran kemarahan korang, sama ada melalui sikap ataupun kata-kata kasar yang keluar dari mulut korang. Hati-hati bila korang sering melepaskan perkataan tatkala marah sehingga tidak dapat mengawal perasaan.

“Kata-kata boleh menjadi sumber inspirasi, tetapi juga boleh melukai perasaan,” ungkap Chick Moorman, penulis buku Parent Talk dan Spirit Whisperers.

Meskipun anak korang menimbulkan banyak masalah, sebagai orang tua tak sepatutnya korang melontarkan kata-kata yang menyakitkan bagi anak. Kesan buruk dari ucapan kasar tersebut sering kali lebih merugikan daripada yang korang bayangkan. Contohnya seperti ini:

1. “Kalau nakal, Ibu akan meninggalkanmu di sini.”

Korang mengancam dan menakuti anak-anak dengan harapan agar mereka patuh pada perintah korang. Perlu korang ketahui, ketakutan terbesar anak-anak kecil adalah tersesat sendirian dan merasa tidak selamat. Oleh kerana itu, tindakan korang meninggalkannya sendirian akan menimbulkan trauma bagi dirinya.

Alih-alih mengancam dan menakuti anak, lebih baik katakan keinginan korang dengan baik. Misalnya ketika anak merengek minta mainan, katakan saja padanya, “Aiman, kalau kamu terus merengek seperti itu, kita akan pulang sekarang. Tapi kalau kamu tidak nakal, kita akan tetap di kedai ini dan memilih belanjaan bersama.”

Alternatif lainnya adalah dengan beristirehat sejenak. Kenakalan anak dan kemarahan korang mungkin saja merupakan tanda bahawa korang atau anak perlu istirehat.

2. “Kamu seharusnya malu.”

Banyak orang tua yang beranggapan bahawa dengan mengungkapkan hal tersebut, anak akan malu dan akan mengubah sikapnya sesuai dengan yang mereka inginkan. Namun, anak kecil belum dapat memahami rasa malu yang terjadi akibat kesalahan yang diperbuatnya. Oleh kerana itu, hal ini belum tentu langsung berhasil. Jika terlalu sering mengatakan hal ini, maka mereka hanya akan berfikir bahawa segala sesuatu yang dilakukannya selalu salah.

3. “Seandainya kamu tidak pernah ada.”

Ungkapan ini bermaksud: “Ayah dan ibu tidak pernah menginginkanmu.” Kerananya, ungkapan ini tidak seharusnya diucapkan oleh orang tua. Ungkapan ini akan sangat menyakitkan, baik bagi si anak mahupun orang lain yang mendengarnya. Terlepas dari kenakalan yang telah dilakukan anak, ia hadir kerana kehendak korang dan suami. Maka, bersikaplah sebagai orang tua yang bertanggungjawab dengan mengasuh dan mendidik anak dengan baik, bukannya menyalahkannya kerana lahir di dunia.

4. “Kamu yang membuat Ibu bercerai.”

Tidak ada anak yang menjadi penyebab orang tuanya bercerai. Ketika ungkapan ini diucapkan, maka secara tak langsung korang membuat anak-anak menanggung beban emosi seumur hidupnya. Bahkan ketika korang menjelaskan dengan penuh berhati-hati tentang perceraian, anak-anak akan merasa sangat bertanggungjawab atas keputusan korang untuk bercerai. Anak akan beranggapan bahawa jika dia bersikap lebih baik, maka korang tidak akan bercerai. Meski tak terucapkan oleh anak, masalah ini sering jadi masalah yang serius.

5. “Kenapa kamu tidak seperti saudaramu yang lain?”

Dengan mengatakan hal ini, maka secara tidak langsung korang membandingkan anak-anak dengan saudaranya yang lain bahawa anak tidak cukup pintar, cukup baik, ataupun cepat belajar dibanding saudaranya. Pembandingan ini juga akan meningkatkan persaingan antara saudara meningkat, yang kelak akan merosak hubungan persaudaraan dan menyebabkan perpisahan. Terima setiap anak dalam keluarga korang kerana mereka memiliki keunikan dan keistimewaan sendiri. Bantu anak untuk melihat keistimewaan mereka dengan fokus pada masing-masing individu tanpa menggunakan perbandingan.

6. “Biar Ibu yang menyelesaikan.”

Mungkin, maksud hati ingin membantunya menyelesaikan pekerjaan rumah yang sulit dikerjakan. Namun, jika terlalu sering melakukan hal ini, maka korang telah mengambil alih pekerjaan anak yang seharusnya boleh dikerjakannya sendiri. Hal ini akan melemahkannya. Mengambil alih pekerjaan anak mungkin boleh menjimatkan waktu korang di masa sekarang, tetapi korang meninggalkan beban di masa depan kerana anak jadi tak terbiasa melakukannya sendiri.

7. “Ibu cakap begitu, ikuti saja.”

Ungkapan ini memang kedengaran seperti perintah keras bagi anak. Namun, erti yang terkandung dari ungkapan ini adalah, “Saya orang dewasa, dan kamu anak-anak”, atau “Saya pintar, dan kamu bodoh”, atau “Saya berkuasa, dan kamu tidak”, atau “Saya yang mengatur, dan kamu yang harus mengerjakan.” Penegasan ini akan menciptakan jurang yang lebar antara korang dan anak.

Gaya bicara seperti ini menimbulkan rasa kesal pada anak, bahkan mungkin rasa benci dan persaingan untuk berebut kekuasaan dalam rumah. Cubalah untuk menggunakan bahasa yang lebih baik untuk mengungkapkan ketidaksetujuan anak sehingga mereka lebih menghormati dan mengerti apa yang korang rasakan.

No comments:

Post a Comment