Thursday, February 25, 2016

Ramai Wanita Malaysia Hisap Dadah Untuk Kelihatan KurusPenyumbang peningkatan jumlah penagih dadah yang berlaku hari ini adalah terdiri dari golongan wanita. Ini kerana sesetengah golongan ini percaya dengan pengambilan dadah mampu menurunkan berat badan.

Daripada 20,887 penagih dadah di Malaysia pada 2013, 0.1 peratus daripadanya adalah penagih dari golongan wanita dan ia sentiasa meningkat sehingga tahun 2015.

Menurut sumber dari Pengarah Bahagian Pencegahan Agensi Ddah Kebangsaan(AADK), Abdul Rahman Hamid menjelaskan kajian AADK mendapati faktor kurang peka dengan ketagihan yang bakal dialami menyebabkan wanita cenderung memilih dadah baharu jenis sintetik yang mudah didapati.

“Wanita mudah terpengaruh apabila ada yang mengatakan pil ecstasy dan 'Ice' (Syabu) mampu menjadikan seseorang itu kurus menyebabkan mereka sanggup mengambil dan mengamalkannya,"

Tambahnya lagi, pada tahun ini pihak AADK akan memfokuskan kepada golongan ini demi membanteras gelaja penagihan dadah.

Peningkatan peratusan kepada 4 peratus penagih dadah dikalangan pada tahun ini memberikan impak besar kepada pembangunan generasi akan datang.

No comments:

Post a Comment